Programma 2017

Duurzaamheid, niet praten maar DOEN

Files, overvolle treinen, steeds bredere snelwegen, overvolle supermarkten, bergen afval, plastic in de oceanen, smeltende poolkappen, uitsterven van vele diersoorten en dat allemaal en in een heel rap tempo. Door de toegenomen welvaart in de wereld, en ook de welvaart in Nederland, is de schatting dat we in 2050 vier aardes nodig hebben. We hebben er echter maar eentje. Daarom is het tijd voor actie, ook in Apeldoorn!

Om extra aandacht te vragen voor het behoud van onze aarde, vieren wij in Apeldoorn op dinsdag 10 oktober de Dag van de Duurzaamheid.  Je anders gedragen, andere keuzes maken, ieder moment opnieuw… wat een verschil zou dat maken!

Als je om je heen kijkt, zie je dat duurzaamheid heel dichtbij is. Op heel veel plekken is er een keuze voor een duurzamer alternatief, en dat laten vele ondernemers, scholen en organisaties deze dag zien. Hieronder vind je het programma. Houd onze website en Facebook in de gaten, want elke dag komen er nog nieuwe activiteiten bij!

Wij hopen jullie, net als voorgaande jaren,  ook dit jaar weer een inspirerende dag te bezorgen!

Hartelijke groet,
Team Dag van de Duurzaamheid Apeldoorn 

 

 

 

 

 

Organiseer jij ook een speciale activiteit op 10 oktober? Aanmelden kan via dvdd.apeldoorn@gmail.com.

 

PROGRAMMA DINSDAG 10 OKTOBER 2017


Activiteiten toegankelijk voor iedereen:

1. Energiecoöperatie deA
Energiecoöperatie deA (duurzame energie Apeldoorn) lanceert een nieuwe energieke fietsroute (te downloaden per 10-10). De Dag van de Duurzaamheid is het startmoment voor een energieke fietsroute van 26 of 19 kilometer, die langs allerlei plekken voert die iets te maken hebben met schone energie in Apeldoorn. De pdf van de route is te downloaden of te printen, ook is de gpx-route te downloaden.

Deze gevarieerde fietsroute neemt je mee door het noorden, oosten en zuiden van de gemeente Apeldoorn, langs plekken waar energie wordt opgewekt of die op een andere manier met duurzaamheid te maken hebben. Natuurlijk zijn er op de route diverse prettige plekjes om te pauzeren. In de route zit een kaartje met daarop de punten en een toelichting met allerlei extra informatie, foto’s en 3d-beelden. De fietsroute is al de tweede die Gerard Koops maakte voor energiecoöperatie deA. Want Apeldoorn staat bol van de positieve energie, je moet alleen even weten waar.

Start parkeerterrein Foenix, aan de Aruba 6, de Kringloopwinkel.

 

 

 

 

 

2. Aqua Aurora
Aqua Aurora
houdt open huis met aandacht voor vitaal (drink)water. Op het erf kun je kennismaken met diverse uitvindingen die met water, lucht en onze leefomgeving te maken hebben:
– Zuiverend regenwater bergingssystemen op basis van schelpen voor hergebruik en infiltratie;
– Milieuvriendelijke koivijvers met gebruik van regenwater en zonne energie;
– De “waterbar” waar je het verschil tussen gewoon kraanwater en gevitaliseerd water kunt ervaren;
– Nieuw is de ontwikkeling van in water oplosbare curcumine;
– Energetische bodemverbeteraar op basis van schelpen, silicium en SKAL, gecertificeerd voor de biologische landbouw en AA zeeschelpenmix 0-4 vitaal;
– Milieuvriendelijk reinigen van zonnepanelen met AA Ecoclean.

Henk en Gerda Pannekoek vertellen over hun ervaringen met het vitaliseren van water, lucht en gewassen. Ecologisch waterbeheer laat een aantal voorbeelden zien hoe er met extreme regenval en droogte omgegaan kan worden.

Locatie: Woudhuizerweg 82, 7325 WL Apeldoorn
Tijd: 11.00 – 17.00 uur

 

 

 

 


3. Mode & Co

Mode & Co
organiseert een workshop ‘wandkleed maken’ met behulp van verschillende oude materialen zoals oude jeans, t-shirts en blouses. Van de materialen knip je reepjes, deze knoop je vervolgens op een lap. Et voilà! Je hebt een creatief wandkleed! Daarnaast kun je een kijkje nemen in de winkel waar Mode & Co unieke, duurzame, zelfgemaakte kleding- en cadeauartikelen verkoopt.

Locatie: Helmbloem 9, 7322 TA Apeldoorn
Contactgegevens: telefoonnummer 055 – 368 33 08

 

 

 

 

4. De Papierwinkel
De Papierwinkel houdt open huis! De Papiermakerij is open voor bezoekers van 10 uur tot 15 uur. Je kunt op elk moment binnenlopen voor een demonstratie papier scheppen. De verschillende processen voor het maken van papier, van gebruikt papier naar papierpulp tot handgeschept papier, worden gedemonstreerd en uitgelegd. Iedereen mag ook zelf aan de slag onder begeleiding van de medewerkers.

Ook kunnen verschillende mogelijkheden en technieken voor gebruik van handgeschept papier worden uitgeprobeerd. Denk aan papier snipperen, papierpulp maken, papier stansen, slingers plakken en naaien, windlicht maken, papieren cactus maken, schaal van papierpulp maken en nog veel meer… Bovendien mag elke bezoeker een handgeschept vel papier uit onze collectie uitzoeken en meenemen!

Locatie: Regenboogbrink 30, 7325 BA Apeldoorn

 

 

 

 

5. Gemeente Apeldoorn
Gemeente Apeldoorn geeft ’s avonds een informatiebijeenkomst in het stadhuis over zonnepanelen.
Het programma:
19:00 – 19:30 uur    Inloop met mogelijkheid tot bezoek leveranciersmarkt
19:30 – 19:40 uur    Welkom
19:40 – 20:00 uur   De mogelijkheden van zonne-energie  – presentatie Rogier Coenraads
20:00 – 20:20 uur  Coöperatieve zonne-energieprojecten – Toelichting deA en zon op K&N
20:20 – 20:25 uur   Ruimte voor vragen
20:30 – 21:30 uur   Leveranciersmarkt

Wil je de informatieavond bijwonen? Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Reserveer uw plek via taskforcezon@apeldoorn.nl.
Locatie: Marktplein 1, 7311 LG Apeldoorn

 

 

 

 

 

 

 

 

6. Het Kaaslokaal
Het Kaaslokaal organiseert een proeverij van biologische kazen.

Locatie: Deventerstraat 4, 7311 BJ Apeldoorn

7. StadsAkkers
Duurzaam de lekkerste van Apeldoorn! Wij worden blij van duurzaamheid. Daarom doet StadsAkkers voor de vierde keer mee aan de Dag van de Duurzaamheid. En jij bent uitgenodigd! Kom langs op de akkers, doe de rondleiding, kijk in de kas en proef onze producten. Er is nog heel veel lekkers.

StadsAkkers is een biologische zorgtuinderij. Wij kweken heerlijke groenten, fruit en kruiden, samen met vrijwilligers, uitkeringsgerechtigden en mensen uit zorginstellingen. Dat doen we uiteraard duurzaam! We zijn SKAL-gecertificeerd, we gebruiken geen bestrijdingsmiddelen en we werken met biologische mest en compost. Dat proef je.

We verkopen onze producten lokaal en geven en deel van de oogst aan de Voedselbank. Altijd net geoogst, dus altijd vers! Probeer maar. Je bent welkom tussen 9.00 uur en 15.00 uur.

Locatie: Dommeweg 5B,  7323 RD Apeldoorn


 

 

 

8. Wijnkoperij Henri Bloem
Wijnkoperij Henri Bloem organiseert op een biologische wijnproeverij. Kom ook eens proeven!

Locatie: Asselsestraat 52, 7311 EN Apeldoorn

9. Energiek Wonen
Energiek Wonen, het energieloket van de Gemeente Apeldoorn, draagt op de Dag van de Duurzaamheid uiteraard ook een steentje bij. Wilt u meer informatie over het energiezuiniger maken van uw woning? Onze adviseurs staan op 10 oktober van 10.00 tot 16.00 uur voor u klaar!

Waar? Om de hoek van het stadhuis: Marktplein 33, bovenverdieping kavels + panden winkel.

 

Er is een speciale aanbieding bij:

WAAR Apeldoorn

BAST

Het Kaaslokaal

Biologische slagerij De Groene Weg

Kapperszaak H2R by Reuvers

Simon Lévelt Koffie en Thee

StadsAkkers

Wereldwinkel

Bloemist Gorkink Natuurlijk

Wijnkoperij Henri Bloem


Activiteiten NIET openbaar toegankelijk:

1. Koninklijke Scholengemeenschap Apeldoorn (KSG)
De duurzaamheidscommissie van de KSG introduceert de Meatless Monday. Vanaf deze week zal de kantine op maandag ‘meatless’ gaan. Ook openen we een maand later (november) samen met de werkgroep Gezonde School een watertappunt en verkopen we waterflesjes van ‘Join the Pipe’ om het drinken van water te stimuleren en afval te verminderen. (Uitsluitend voor leerlingen.)

 

 

 

 

2. Kringloopcentrum Foenix
Kringloopcentrum Foenix heeft een symposium ‘Van circulaire economie naar circulaire samenleving’ ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan.  (alleen met reservering).

3. Basisschool de Touwladder
Reparateurs van Reparatiecafé Ugchelen bezoekt basisschool de Touwladder om reparaties te verrichten aan items die kinderen meebrengen.

4. Dalton Sterrenschool De Vliegenier
Dalton Sterrenschool De Vliegenier doet mee met de nationale voorleesactie. Leerlingen worden voorgelezen en de voorlezers gaan in gesprek met leerlingen over duurzaamheid.

5. ROC
Op het ROC worden drie presentaties voor studenten gegeven en vervolgens gaan studenten aan de slag met een opdracht.
– De eerste bus op fossielvrije brandstof (mierenzuur), door een groep enthousiaste studenten van de Technische Universiteit Eindhoven.
– Het nieuwe bouwen en wonen, een presentatie van Harrie Beernink (Groenerbouwen) Hoe wonen we in de toekomst en wat gaat er allemaal veranderen?
– De Cleantech Battle 2017, een wedstrijd met bekentenis door winnaar Pim Duterloo. Wat heeft deze Battle Pim gebracht en wat is er voor hem veranderd?

ONLINE PLATTEGROND ACTIVITEITEN APELDOORN
Met dank aan Creating Heroes voor het online plattegrond.

Leuk bericht? Misschien de moeite waard om te delen!Share on FacebookTweet about this on Twitter