Terugblik 2017

Dag van de duurzaamheid in Apeldoorn een groot succes!
Koningin Eco bezocht duurzame organisaties in Apeldoorn

Dit jaar is de Dag van de Duurzaamheid op een alternatieve manier onder de aandacht gebracht van de Apeldoorners. In plaats van een duurzame markt op Zwitsal-terrein is de organisatie erop uit getrokken. Duurzame ondernemers en initiatieven hebben ieder op hun eigen locatie aandacht besteed aan de Dag van de Duurzaamheid, door middel van proeverijen, workshops, lezingen, aanbiedingen et cetera. Koningin Eco was een verbindende rode draad in het geheel.

Op de dag van de duurzaamheid (10 oktober) heeft koningin Eco van Apeldoorn verschillende werkbezoeken afgelegd. Zij startte haar dag met een netwerkontbijt bij de Staart, het duurzame congrescentrum bij de Apenheul. Vervolgens las zij kinderen  van basisschool Prinses Juliana in Lieren voor uit het boek De wereld van voedsel, speciaal voor deze dag uitgebracht door Urgenda. Ze kreeg een rondleiding langs het recyclecentrum, de zonnepanelen en de moestuin van de school. Vervolgens bezocht Koningin Eco verschillende winkels in het centrum. Ze vroeg advies bij Energiek Wonen, het nieuwe energie-loket van de gemeente, over hoe ze haar paleis het beste kan verduurzamen. Daarna was kringloopcentrum Foenix aan de beurt voor een bezoek van de koningin. Ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan was er een congres over de circulaire samenleving. Koningin Eco was zeer onder de indruk van de sprekers, waaronder Babette Porcelijn, auteur van Verborgen Impact  en nummer 73 in de Duurzame 100 van Dagblad Trouw.

De koningin eindigde haar dag bij een druk bezochte bijeenkomst over zonnepanelen in het gemeentehuis. De grote hoeveelheid actieve burgers, scholen en ondernemers is  een positief signaal en steeds meer Apeldoorners zetten zich in voor een duurzamere leefstijl.

Radio interview met vrijwilligster Marjolein Tillema over de Dag van de Duurzaamheid in Apeldoorn:

 

Fotoimpressie Dag van de Duurzaamheid 2017: