Huis verduurzamen

Het verduurzamen van je woning in Apeldoorn is verstandig omdat je er geld mee kunt besparen maar ook het milieu ermee bespaard. Het is dus een win-win situatie. 3 tips volgen hierna:

1) Vloerverwarming

Bij het plaatsen van vloerverwarming kun je rekening houden met de rest van de vloer (vloerisolatie, hierna meer). Het isoleren van de onderkant van de vloer wordt wel eens verward met bodemisolatie. Dit zijn echter twee verschillende isolatiemaatregelen. Bij bodemisolatie wordt het isolatiemateriaal de kruipruimte in gespoten, meestal omdat de kruipruimte te klein is om in te werken. Het isoleren van de onderkant van de vloer gebeurt via de kruipruimte waar het isolatiemateriaal aan de bovenkant (en dus de onderkant van je vloer) wordt bevestigd.

Bij vloerverwarming wordt vaak in de grond gefreesd en worden er bepaald kanalen gemaakt zodat de vloerverwarming erin gezet kan worden. Voordelen zijn onder meer, 1) behaagelijke woning, 2) betere warmteverdeling in huis, 3) minder tocht, 4) minder vocht en diverse andere voordelen. Kijk ook op de website van de gemeente; www.Apeldoorn.nl/.

2) Waarom vloerisolatie?

Vloerisolatie is een goed idee, omdat het één van de plekken in huis is waar je de meeste warmte verliest. Natuurlijk zal je besparen in stookkosten, maar ook het klimaat in huis zal een stuk aangenamer zijn. De tocht langs de vloer verdwijnt en daardoor wordt de warmte gelijkmatiger verdeeld. Vochtigheid kan moeilijker naar boven trekken dus schimmel of rot komt minder voor. En natuurlijk zal je CO2 uitstoot verminderen dus je bent milieubewuster bezig. Het isoleren van de onderkant van de vloer is de populairste manier om de vloer te isoleren en dit heeft een aantal redenen.

Geen overlast in huis
Door je vloer op deze manier te isoleren zal je geen last hebben van onrust in huis. De twee andere alternatieven vinden namelijk op de begane grond plaats met alle stofontwikkeling en vuilophoping van dien. Bovendien hoeven er geen planken uit en kan je vloer gewoon blijven liggen waar hij ligt.

3) Dubbelglas

Verder kan je als particulier gebruik maken van een verlaagd BTW-tarief op de aanschaf van isolatieglas. In dit geval betaal je dus slecht 9% BTW over de arbeidskosten voor het laten plaatsen van dubbelglas in jouw woning. Deze manier van stimuleren noemen sommigen ook een subsidie op isolatieglas. De regeling zal naar alle waarschijnlijk ook in 2019 blijven bestaan. Let daarbij ook op de kozijnen.