Subsidie dubbelglas

Een van de eerste ramen waar men begon met isoleren was dubbelglas (dus ook kozijnen). Door een luchtlaag tussen twee glasplaten ontstaat er een isolerende ruimte. Het is volop gebruikt in kozijnen, ramen en ook deuren van gebouwen. Het is geweldig om te zien hoe het toen een doorbraak is geweest. Tegenwoordig is het mogelijk om ook dubbelglas te krijgen met een speciaal gas ertussen. Het helpt allemaal nog beter om de koude (en in de zomer de warmte) buiten de deur te houden. Ook is het een uitstekende manier om minder last te hebben van het geluid van buiten.

Hoe wordt dubbelglas gemaakt?

Bij dubbelglas wordt een ruit dubbel uitgevoerd en zit er een tussenruimte tussen. Deze tussenruimte wordt ook wel spouw genoemd. In de spouw zit droge lucht of er zit gas tussen. Lucht heeft een hogere warmte weerstand en hierdoor zal er minder warmte worden doorgegeven. Door ervoor te zorgen dat de spouw zo droog mogelijk is, ontstaat er geen condensatie. Als er een gaatje in de spouw komt dan zal er een wazige schijn ontstaan of zelfs water in de spouw. Dubbel glas noemt men trouwens ook wel thermopane, zoals ook op www.Dubbelglas-Subsidie.nl te lezen is.

HR glas

Om de warmte van de zon tegen te houden worden ramen voorzien van een dun metaal laagje. Dit soort dubbel glas noemt men ook wel HR glas. Eigenlijk kunt u het dunne metaallaagje nauwelijks zien. Het helpt echter zeer goed om voor een nog betere isolatie te zorgen. Dit komt mede doordat de spouw vulling niet van lucht is maar van een gas als Argon of Krypton. Er zijn verschillende weergaven voor het HR glas. Zo is er HR glas, HR+ glas en HR++ glas.

Soort U-waarde Kosten
Enkel glas 5,8 €60 euro per m2
Voorzetraam exclusief coating 2,8 €90 euro per m2
Voorzetraam inclusief coating 2,0 €115 euro per m2
HR glas 1,8 €90 euro per m2
HR+ glas 1,4 €10 euro per m2
HR++ glas 1,1 €165 euro per m2