Enkele jaren terug was er een subsidie voor zonnepanelen. Deze was echter zo populair, dat het geldpotje dat voor deze regeling was vrijgemaakt, al snel de bodem bereikte. Krijg je tegenwoordig nog een tegemoetkoming van de overheid? Die vraag wordt in dit artikel beantwoord.
Geen subsidie zonnepanelen, wel voor zonneboilers
Landelijk zijn er momenteel geen financiƫle bijdragen van de overheid om de aankoop van zonnepanelen te stimuleren. Regionale regelingen daargelaten, want sommige gemeentes investeren nog wel in het aan de man brengen van zonne-energie. Als je toch gebruik wilt maken van de zon met subsidie van de overheid, dan is een zonneboiler wellicht het overwegen waard. Zonneboilers vallen onder de ISDE, de Investeringssubsidie Duurzame Energie. Een zonneboiler werkt net als een zonnepaneel met collectoren die zonlicht omzetten. Het verschil zit in het feit dat dit zonlicht bij een zonneboiler warm water oplevert voor de verwarming en bijvoorbeeld een warme douche, terwijl een zonnepaneel uitsluitend elektriciteit opwekt.
Geen vereiste voor besparing
Ook als je geen subsidie kunt krijgen voor het aanschaffen van zonnepanelen kan het de moeite waard zijn om tot aankoop over te gaan. De prijs van een zonnepaneel is al een stuk lager dan in het begin. Bovendien is het mogelijk om als particulier de btw die je betaalt over het aankoopbedrag en de installatie terug te vragen. Hieraan kleven voor- en nadelen, dus kijk of het voor jou gunstig uitpakt.
Meer op:
– rijksoverheid.nl/zonnepanelen
Ondernemersvoordeel
Als bedrijf geldt het laten plaatsen van zonnepanelen als een investering in duurzame energie. Deze investeringskosten mag je dankzij de Energie-investeringsaftrek (EIA) aftrekken van de fiscale winst. De Vamil (Regeling willekeurige afschrijving milieu-investeringen) zorgt er bovendien voor dat je zelf het moment mag bepalen waarop je de investeringskosten afschrijft. In sommige gevallen heb je hierdoor de zonnepanelen al na 2 jaar terugverdiend.
Asbest in boerderijen -> subsidies?
In tal van bedrijven, woningen en ook boerderijen en stallen bij boerderijen is volop asbest gebruikt in het verleden. Het is belangrijk dat het ook allemaal verwijderd wordt. Asbest vormt immers een serieuze bedreiging voor de gezondheid. Het is daarom belangrijk en beter om het weg te laten halen. Niet voor niets geeft de overheid nog steeds volop subsidie voor het weghalen van het asbest om het daarna te vervangen voor zonnepanelen.
Enkele verschillen per provincie
In Friesland, Drenthe, Overijssel, Zeeland, Groningen, Noord-Brabant en Utrecht en Limburg heeft men besloten om de regeling met nog een jaar te verlengen. De regeling in Gelderland en Zuid Holland is gesloten. Echter men verwachtte dat deze in januari van 2016 weer in deze twee provincies geopend wordt. In Noord Holland verwacht men dat men ook zal instemmen om het met een jaar te verlengen. De regeling is in 2019 niet meer van toepassing echter.
De regeling in het kort:
- 4,5 euro subsidie per vierkante meter asbest dak
- Minimaal moet er 250 m2 te saneren asbest dak zijn
- Sanering moet gepaard gaan met een terug plaatsing van de zonnepanelen
- Plaatsing moet minimaal 5kW-piek aan zonnepanelen
- Per aanvrager kan er maximaal 15.000 euro subsidie gegeven worden