Subsidie zonneboiler

De wens om fossiele brandstoffen te vervangen voor milieuvriendelijke alternatieven wordt steeds groter. Zowel vanuit de kant van de politiek, als van de consument. Mensen vinden het belangrijk om duurzaam te wonen en te leven. En aangezien de handel in olie altijd een discussiepunt blijft op de politieke agenda, stimuleert Den Haag de overstap naar groene energievoorzieningen, bijvoorbeeld door een subsidie zonneboiler aan te bieden.

Hoe werkt een zonneboiler?

In 2019 bestaat er een subsidiepot van 70 miljoen euro, alleen al voor het plaatsen van zonneboilers, warmtepompen, pelletkachels en biomassaketels. Een zonneboiler verwarmt je water met behulp van het licht van de zon. Bij het gebruik van de energie van de zonneboiler komt geen CO2 vrij. Heb je te weinig energie ontvangen, dan kan de naverwarmer alsnog je water verwarmen. Dat maakt de boiler erg milieuvriendelijk. Daarom bestaat de subsidie zonneboiler ook weer in 2019.

Bestaande modellen

Er zijn vier soorten zonneboilers. Als eerste een standaard model, dat je kraanwater verwarmt. Je kunt ook kiezen voor een cv-zonneboiler, de compacte zonneboiler en de zonneboiler combi. De minimale aanschafprijs van een goede zonneboiler voor warm water, is ongeveer 3000 euro. Met de subsidie zonneboiler regeling krijg je dan ongeveer 650 euro terug, goed voor ongeveer 20% korting. Uitgebreidere zonneboilers, die ook je cv van warm water voorzien, zijn iets duurder, maar zijn ook beter gesubsidieerd.

Tips bij de aanschaf

Inventariseer voor de aanschaf van een milieuvriendelijke boiler of je huis en je dak voldoen aan de minimale eisen om een boiler te kunnen plaatsen. Controleer de minimaal benodigde capaciteit van je waterverbruik en de mogelijkheid om je bestaande ketel aan te sluiten op je boiler. Laat de boiler plaatsen door een vakman, om het hoogste rendement te behalen. En zorg dat je vooraf weet of je een vergunning nodig hebt voor de plaatsing. Dat is normaal gesproken alleen zo bij monumentale panden en beschermde aangezichten.

Meer te lezen op zonneboiler-info.nl.